About Me

My photo

Ibu kepada 4 putera dan 2 puteri, cahayamata bersama-sama Ustaz Norawi Endut. Kini kami menetap di Besut. Pernah bertugas sebagai Pensyarah UiTM Kuala Terengganu manakala suami pernah bertugas di Putrajaya. Sekian lama tinggal berjauhan, saya nekad meninggalkan halaman di Kuala Terengganu untuk mengikut suami yang bertukar ke sini. Dunia baru sebagai suri rumah sepenuh masa di sebuah daerah baru...
Blog  :  http://nolizawatimohdsaad.blogspot.com/ 
Emel :  nolizawatimohdsaad@gmail.com,
FB     :  https://www.facebook.com/notie.saad           
https://www.facebook.com/nolizawati.mohdsaad

Google+ Followers

Sunday, 25 August 2013

Ibadah di mana sahaja

Di mana kita berpijak, bekerja atau tidak. Ada tugas untuk kita. Tugas untuk diri sendiri dan tugas untuk ummah. Jika kita membiarkan apa sahaja yang berlaku, kesannya juga kita yang dapat. Tugas berat terlaksana di atas setiap bahu daripada kita. Ruang dan medan untuk untuk beribadat dan berkhidmat terbuka luas. Dengan senyuman ikhlas boleh melegakan kesakitan apatah lagi jika tangan dihulur kepada yang mengharap. Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali. 

Sepotong hadis telah dinukilkan : 

“Perumpamaan orang-orang yang berpegang kepada kebenaran dan orang-orang yang melakukan kesalahan adalah seumpama penumpang-penumpang di atas sebuah kapal yang besar. Sebahagian penumpang berada di atas kapal dan sebahagian berada di dalam perut kapal. Sekiranya orang-orang yang berada di bawah ingin mengambil air dan mereka malas untuk mengambilnya daripada bahagian atas kapal sebaliknya mereka menebuk dinding kapal dan mendapatkan air terus daripada lautan. Sekiranya orang yang berada di atas hanya melihat sahaja (tindakan menebuk dinding kapal), maka lambat laun seluruh kapal tersebut akan tenggelam, tetapi sekiranya mereka menegur dan mencegah perbuatan tersebut maka semua penumpang kapal tersebut selamat (kapal tidak karam)”

Riwayat Al-Bukhari

Semoga bermanfaat buat kita semua... 
Tanpa melupakan ibadah walau di mana sahaja...No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...